Historie van Voetbalvereniging Zelhem

Voor het huidige V.V. Zelhem opgericht was is er al eerder een voetbalvereniging in Zelhem geweest. De ouderen noemen dit nu nog het "oude" Zelhem. Dit zogenaamde "oude" Zelhem werd omstreeks 1925 opgericht en speelde op het veld van Brugginkheide dat eigendom was van toenmalige dokter Van der Poest Clement.

In deze beginperiode werd ook nog een kampioenschap behaald, in het seizoen 1929/1930 werd Zelhem kampioen in de 3e klas GVB. Het "oude" Zelhem ging in 1938 ter ziele. Dit door de enorme terugloop van het aantal spelers zodat geen representatief elftal meer op de been gebracht kon worden.

1940-1950

Op 31 mei 1941 werd de huidige voetbalvereniging V.V. Zelhem opgericht. Tijdens de oprichtersvergadering melden zicht spontaan 75 leden. De nieuwe vereniging speelde in de wei van Bennink aan de Halseweg. Op 12 oktober werd de eerste competitiewedstrijd gespeeld. De trainer was J.A. Wisselink, tevens penningmeester. Deze trainer wist Zelhem gelijk al in het eerste seizoen te laten promoveren naar de 2e klasse GVB.

Zeep en sigaretten

Het plezier in het voetbal begon in de jaren daarna af te nemen. Uitkijkposten voor razzia’s en verplichte wedstrijden bedorven de spelvreugde. In 1944 is er ook geen competitie meer gespeeld. In 1945 kwam de bevrijding ook voor het voetbal in Zelhem. In die tijd speelde de club op een veld van Sander Reinders aan de Ruurloseweg (Kroesekampweg). Daar leverden wedstrijden tegen geallieerden zeep en sigaretten op.

Verhuizing

Na een jaar moest de wei weer gebruikt worden en verhuisde de voetbalvereniging naar de familie Looman/Remmelink aan de Halseweg. Eerst op een veld naast ‘t oude Benninkveld en daarna aan de Pluimersdijk bij B. Wielheesen. Zijn huis fungeerde als kleedlokaal. De voetballers konden zich wassen in de koelbak, waar normaliter koeienmelk in gekoeld werd.

1950-1970

Na de vele wisselingen van speelvelden werd in 1951 eindelijk een vast complex toegewezen door de gemeente. Op deze velden werden veel hoogte- en dieptepunten beleefd waaronder de promotie naar de 1e klas in 1951 en 1957 en de degradatie in 1956. Na een vrij constante periode stapte Zelhem o.l.v. trainer Bennie Siebelink bijgenaamd ‘de beer’ in 1969 de 4e klas KNVB binnen.

1971-1991

In 1972 betrok de club het huidige sportpark ‘De Pol’. Men had nu de luxe van een eigen terrein en clubgebouw. Een dieptepunt was 1975, het 1e elftal degradeerde naar de 1e klasse GVB. Gelukkig werd een seizoen later de 4e klasse KNVB weer bereikt. Het eerste elftal degradeerde in 1984 naar de hoofdklasse GVB.
Het sportcomplex, dat gedeeld moest worden met korfbalclub SEV, kwam eindelijk geheel in het bezit van VV Zelhem. Verder werd een veld van nieuwe verlichting voorzien, zodat er ook lichtwedstrijden gespeeld konden worden op het complex. Hoogtepunt van deze jaren is echter ongetwijfeld de promotie naar de 4e klasse KNVB, VV Zelhem voetbalde eindelijk weer op het niveau waar het thuishoort.

1991-heden

Begin negentiger jaren stond De Pol in het middelpunt van 50 jaar VV Zelhem. Vele activiteiten en zelfs beroemde artiesten, waaronder BZN uit Volendam, luisterden dit festijn op. Een tent met 2000 bezoekers, jeugdtoernooien, 50 uur voetbal etc. etc. De jaren daarna ging het met ons eerste elftal wat moeizamer.
Uiteindelijk kwamen we eind jaren negentig terecht in de 6e klasse. Desondanks werd het 60-jarig jubileum goed gevierd met diverse artiesten w.o. Marianne Weber, een heus voetbalcafé met o.a. Hans Kraaij en wedstrijden tegen De Graafschap.

Inmiddels voetbalt VV Zelhem weer in de 5e klasse, waar het zeker niet thuishoort. Aankomend seizoen zal de A-jeugd, met ontzettend veel voetballend vermogen en kwaliteiten, geïntegreerd worden in het eerste en tweede elftal, dit bewerkstelligd dat we een grote verjonging krijgen van de selectie die het vizier gaan richten op de vierde klasse.

In de accommodatie wordt continu geïnvesteerd. De club heeft een uitstekend voetbalcomplex, met een prachtig hoofdveld met verlichting en ook een 2e en trainingsveld met verlichting.

Inmiddels bestaat VV Zelhem per 31-05-2011, 70 jaar en er zullen zeker nog vele mooie jaren komen. Temeer omdat onze vereniging stevig groeit, qua leden, maar niet onbelangrijker ook met vrijwilligers, dit met name de “vutters” die van een wezenlijk belang zijn om de club op alle gebieden draaiende te houden Een al maakt V.V. Zelhem tot een sportieve, gezellige en bruisende vereniging. Dat geldt voor de senioren, maar zeker ook voor de jeugd.

Betreffende de toekomst van de club zal het in de aankomende jaar nog wel de nodige onduidelijkheid blijven omdat we met de gemeente in onderhandeling zijn over de privatisering, hierin zullen de nodige hobbels genomen moeten worden.